Месец май 2012 г. край Созопол. МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция Кокаинови

...
Месец май 2012 г. край Созопол. МВР арестува Евелин Банев-Брендо в операция Кокаинови
Коментари Харесай

Провалът на европравосъдието: Брендо - уж на Карибите, а той се оказа в Украйна

Месец май 2012 година край Созопол. МВР арестува Евелин Банев-Брендо в интервенция " Кокаинови крале ", провеждана по едно и също време в Италия, Испания, Швейцария, България. Задържани са повече от 30 души. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов изяснява, че разрушената организация е внасяла по 40 тона кокаин годишно в Италия. 

Тогава бе казано, че задържането на Брендо е станало в неговия автомобил.

Колата е оборудвана като суперлуксозен офис 

с всичко належащо - сателитни връзки, 16 телефона, факс, преносими компютри... Пак там са открити и документи, представляващи елементи от международна оперативна полицейска разработка против самия него. Става ясно, че години по-рано на o. Ceн Мaртeн е открита бaзa, в кoятo са дeйcтвaли пeтимa бългaрcки грaждaни c рaзлични мoрcки cъдoвe. " Увeрихмe ce, чe тeзи cъдoвe ca били купeни oт eдин oт рaзcлeдвaнитe c пaри на Бaнeв. Тук има изтичaнe нa инфoрмaция, нo имa и eднo пo-тeжкo приключване, кoeтo ce cлучвa прeз мaрт 2008 година Тoгaвa нa среща мeжду рaзлични cъдeбни инcтaнции, кoитo ca зaинтeрecoвaни от случая и от интервенцията (прeдcтaвитeли нa иcпaнcкитe, швeйцaрcкитe, бългaрcкитe, хървaтcкитe мaгиcтрaти), ce cпoдeлят данни. Двa чaca пo-къcнo те бяха нa рaзпoлoжeниe нa рaзcлeдвaнитe лицa ", споделя през 2012 година Джузепе Джорджино от специализираното звено на карабинерите за битка с проведената престъпност и интернационален трафик на дрога. И на процедура признава, че така е забавена операцията.

Дори единствено това демонстрира мащабите на въпросната организация. И досега не е разкрито кой тъкмо е предал материалите на Брендо. А на срещата са били все високи равнища от другите служби.

14-годишната сага  " Брендо " е срамна емблема

на европейското правораздаване в Италия и Румъния, и най-много в България. 

Разследванията против него потеглят още през 2007 година, минават през какви ли не наказателни процедури, изговаряне на присъди, анулация на присъди, разкарване от една страна в друга, изгубване, залавяне, отново изгубване. Той е с присъди в Италия - 20 години затвор, в Румъния - 10 години, в България - 6 години. Все за закононарушения, свързани с опиати, по-специално с кокаин - от организирането на трафик до прането на пари от продажбите. И на този декор Банев безусловно се изпари, до момента в който не беше арестуван в Украйна. Сегашният му арест е доста чудноват. Поне съгласно украинските разкази 56-годишният Брендо е арестуван в регион край Киев. Българинът се е укривал в къща под наем с още двама мъже от Молдова и Румъния, също престъпно проявени. Имал е фалшиви документи за идентичност, а при обиска

украинските служители на реда откриват нарколаборатория и посеви от канабис,

както и 39 пакета с подготвена продукция

Пуснато бе и атрактивно видео от ареста му. За да е още по-вълнуващо, полицията уведоми медиите по какъв начин е открит неповторим Iphone с гравирания лик на Владимир Путин и герба на Русия. Оказа се, че апаратът е изработен от злато и черен исполин от италианската компания Caviar. Телефонът е пуснат в продажба преди 4 години на цена от над 3000 $. Изработени са единствено 99 бройки, като на гърба на телефона има и надпис " Supremo Tre Volte " ( " Три пъти великолепен " - поради трите мандата на Путин като държавен глава).

И изникват въпросите кой, търсен за наркотрафик, се крие в къща с оранжерия за марихуана, и то в страна като Украйна, известна със силовите си структури. Страна, която е част от системата на Интерпол, в която Евелин Банев е разгласен за търсене с алена бюлетина. С телефон, който сигурно може да бъде проследен, като се има поради какъв брой малко бройки са продадени. 

Прокуратурата в Киев е поискала задържането на Банев за период от 20 дни. Веднага бе обявено, че българското държавно обвиняване е подхванало дейности по задвижване на процедурата по екстрадицията за изтърпяване на 6-годишната му дефинитивна присъда у нас. Обявено бе, че България е предоставила  " пръстови отпечатъци на лицето и снимков материал ". 

Дни по-късно българското държавно обвиняване заприказва за прецедента  " Брендо ", защото той е търсен в три страни. Логиката, че като е български жител, задържаният трябва да бъде върнат у нас, влиза в колизия с италианската присъда, защото тя е най-тежка, настояват от прокуратурата. Не може да се планува крайното решение и по кое време ще бъде взето, защото законодателството на двете страни е различно. Интересното е, че Украйна може да реши първо тя да съди Брендо, в случай че реши, че той е направил закононарушение и на нейна територия.

Това извади нескрито скелетите към

разиграващите се с години процесуални игри сред България, Италия и Румъния

Тази история несъмнено ще се учи в европейското наказателно и наказателнопроцесуално право.

Когато Брендо бе задържан през 2012 година, бе екстрадиран в Италия сега, в който там бе наказан на първа инстанция. И след това пристигна мистерията с връщането му у нас единствено година по-късно. И до момента не е ясно за какво Италия го върна на България, в случай че към този момент беше наказан там на 20 години.

След връщането му той полежа в ареста и след това бе пуснат в очакване на присъдата. Точно по това време Румъния издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА) и поиска от България Брендо да им бъде предаден.  Софийският градски съд изиска спомагателна информация, с цел да се произнесе по ЕЗА. Отговор от Румъния не последва и след 4 месеца безплодно очакване Софийски градски съд дефинитивно приключи производството за осъществяването на ЕЗА. Румънците започнаха задочно процеса против Банев през юни 2014 година и за две години съумяха да го приключат с 10-годишна присъда. Така Брендо се оказа наказан в Румъния и Италия, а в България нещата още се точеха. Все отново и у нас беше произнесена неоправдателна присъда, но той изчезна. 

И издаде книгата " Съзирам душата на България " с основен воин Максим, срещу когото се водят каузи за наркотрафик в няколко европейски страни. Затворът го приземява и той взема решение да се промени. Отдава се на физически и духовни практики, медитира и стартира да пише стихове. 

Разпространението на книгата, която бе показана като автобиографична, бе съпроводено с изказване: " В последно време в общественото пространство се спекулира с  " изгубването "  на Евелин Банев, който основателно е обезпокоен от тази преднамерена акция. Г-н Банев счита, че има съществени причини да се безпокои за персоналната си сигурност... Г-н Банев ни увери, че има нужда от усамотение, за да напише умерено втората си книга, по която работи от няколко месеца. "  

Очевидно Банев не е инцидентен. Стои зад доста хора и зад него стоят значително фактори. И легалният му бизнес е голям, в това число и в България - хотели, стотици недвижими парцели, търговия с първокласни артикули, финансови и консултантски услуги. Все неща, които не се водят на негово име. Но и легалното му имущество все още не е иззето, тъй като и по него върви голямо процесуално претакане. 

Зловещ момент в сагата бе 

отвличането през 2013 година на 10-годишната му щерка Лара

След близо 50 дни в плен тя изненадващо бе освободена, като не стана ясно дали е заплатен откуп. Извършителите на отвличането, естествено, не са открити. Както и кой умъртви Дишлиев, Запрянова, Бретона и така нататък Не е открита и " къртицата " на Брендо, за която Министерство на вътрешните работи твърдеше, че е някогашен чиновник на вътрешното министерство и към момента настоящ държавен чиновник. 

14 години убийства, отвличания, обвинявания за пране на пари за стотици милиони, въвличане на магистрати, политици, присъди, процесуални игри, междудържавно напрежение. И май нищо не е завършило. Най-малкото има заричане за втора книга.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР